REWIRING
CORNELL TECH CAMPUS

NEW YORK, NY

professor: neeraj bhatia
(project team: j.b.hoffman b.y.huang)

----------
Though physically detached from Manhattan, the new campus on an isolated island has inseparable connection to the presence of adjacent boroughs. By extending the Manhattan grid lines to Queens, the island marks waterfront ports that serves as physical connectors between the island and the boroughs. Introducing ferry service, the continuous network forms the masterplan.

The program masses are built and rewired across the island in form of strips, and each strip is given a distinctive sectional quality. Different street width, height and kinking create various scales of outdoor rooms as well as differential scales of intimacy and privacy. This rewiring also creates experiential sequence as pedestrians cross the island: the re-wired circulation, organized by program, connects at intersections. The intersections form hybrid programs for the campus. The new masterplan thus introduces a concentrated campus center with engaging periphery. 

The project further designs one of the three nodes. The negative triangle is a bridging location between residential and educational programs where the residential units hover above the educational programs. To attract people as a central node, the volume exhibits different degrees of publicity at different level. While residential program remains private, extruding balconies act as dynamic visual interaction with the public. People occupying the extruded space are constantly part of the presence of a community.